GO EKİPMANLARI

Go Tahtası (Goban):

Go oyunu, üzerinde yatay ve dikey kesişen çizgiler bulunan bir tahta üzerinde oynanır. Tahta boyutları; 9x9, 13x13 ve 19x19 olmak üzere üç çeşittir. Yeni başlayanlar oyunu öğrenmek için 9x9’luk, temel teknikleri ve mantığı kavramak için de 13x13’lük tahtalarda ısınabilirler. Geleneksel tahta boyutu 19x19'dur.

Go tahtası geleneksel olarak Kaya (Toriea Nucifera), İcho, Ginko (Salisburia Adriantifolia) yada Hinoki (Tbuya obtusa) ağaçlarından yapılmasına karşın ağaçların ender bulunmasından dolayı başka ağaç türlerinden yapılmaya başlanmıştır.

Goban'ın kare olmamasının sebebi karşılıklı iki oyuncu oturduğunda oluşan perspektifi telafi etmektir (yani, tahtaya karşılıklı oturulduğunda - uzun kenar yanlarda - tahta kare olarak gözükür.)

Tahta’nın ayakları yaklaşık 10 cm ve gövdesi yaklaşık 15 cm dir. Dolayısı ile tahta yerden 25 cm yüksekte durmaktadır. Tahtanın altında taşın tahtaya vurulduğunda daha güçlü bir ses çıkarması için de bir boşluk vardır.

Geleneksel go tahtası ise çeşitli sert ağaçlardan blok olarak yapılmakta, bu şekilde yapılanlar ise oldukça pahalı olmaktadır. En pahalı go tahtası malzemesi ise Kaya (Torreya Nucifera) ağacından yapılandır.
 

Go taşları (Goishi):

Taş sayısı tahta üzerindeki kesişim noktaları kadardır. Geleneksel 19x19 'luk tahtada 181 siyah, 180 beyaz olmak üzere 361 adet taş vardır. Fakat genelde oyunda bütün taşlar kullanılmaz. Geleneksel taşlar Japonya'da çıkan bir tür sedeften imal edilmekte olmasına rağmen günümüzde plastik, cam, taş vb. maddelerden yapıla gelmektedir. Taşlar disk şeklinde olup, çapları siyahlar 21mm, beyazlar 20mm'dir. Siyah taşların çaplarının büyük olmasının nedeni renkten dolayı siyah taşların küçük görünmesini engellemektir.

Çin tipi taşların simetrik değil ve taşların bir alt ve üst tarafları vardır.

Geleneksel go taşları ise siyah olanları bir çeşit volkan taşından, beyazlar taşlar ise bir çeşit deniz kabuklusundan yapılmaktadır. Bu çeşit beyaz taşların üzerindeki paralel çizgiler bu deniz kabuklusunun yaş çizgileridir.
 

Taş kapları (Goke):

Taşların içine konulduğu kutulara goke denir.

Kaynak: Almanca Vikipedi